GESCHIEDENIS

Een verzameling mountainbikes; het begin van het Mountainbike Museum

Het idee voor een Mountainbike Museum ontstond lang, lang geleden. Jeroen was als puber altijd op een BMX fiets door zijn dorp aan het rijden.
Toen hij 16 werd, mocht hij officieel op een brommer rijden. Dat vond hij echter een saaie en passieve manier van vervoer. Per toeval (of lotsbestemming, volgens sommigen) reed hij langs een etalage met een mountainbike erin. Zijn gedachte: ‘Die MOET ik hebben!
Drie dagen later kocht hij zijn allereerste mountainbike. Dit was in 1989.

Diezelfde mountainbike uit de etalage werd binnen een jaar total loss gereden. Inmiddels kocht Jeroen ook tijdschriften gewijd aan mountainbiken, maar deze waren moeilijk te verkrijgen in Nederland. In Amerika en andere landen leefde het mountainbiken veel meer dan in Nederland.

Eind jaren ’90 begon het Jeroen op te vallen dat veel van de fietsen van nog maar tien jaar oud al in de oud-ijzerhandel terechtkwamen. Of ze werden omgebouwd tot een degelijke stadsfiets. Hij heeft toen verschillende van deze ‘afgedankte’ fietsen mee naar huis genomen en zelf omgebouwd tot functionele mountainbikes.

Toen begon de verzamelwoede pas echt.

25 jaar geleden kwam het idee voor een Mountainbike Museum al bij Jeroen op. Steeds meer fietsen kwamen in zijn bezit. Mensen leerden hem kennen als enthousiaste verzamelaar, waardoor er ook mensen waren die zélf hun fietsen bij hem achterlieten. Zij wisten dat hun fiets in goede handen was! Zo groeide de collectie.

‘Als niemand het culturele erfgoed in ere wil houden, dan moet ik dat maar doen!’

Jeroen van Roekel, jaren ’90.

Het pand: Museum én trailcenter

Het duurde even voordat de juiste locatie gevonden was om deze droom te verwezenlijken. Het schitterende landschap tussen Arnhem, Wageningen en Apeldoorn sprak Jeroen het meeste aan. Met behulp van de Gemeente Arnhem is het perfecte gebouw gevonden om een retro Mountainbike Museum te realiseren. Het museum ligt zoals gewenst midden in de Arnhemse bossen. Verscholen tussen de bomen, in een oud schoolpand dat eigenhandig is gerenoveerd. De originele gymzaal en klaslokalen zijn nog steeds onderdeel van het gebouw. Wat het Mountainbikemuseum uniek maakt, is dat het ook dienstdoet als trailcenter. In 2018 zijn er speciaal voor de fietsers douches, kleedruimtes en lockers geïnstalleerd.
Het is de ideale start- en finishplek voor je ride!

Heden 

Anno 2019 ontwikkelt het Mountainbike Museum zich nog steeds. We draaien grotendeels op vrijwilligers. Onze directeur is de drijvende kracht achter dit museum. Samen met een vaste kern vrijwilligers proberen we het museum naar grotere hoogten te tillen. Wil je ook vrijwilliger worden? Kijk dan hier. Wil je ons sponsoren of een andere financiële bijdrage leveren? Kijk dan hier.